Menu 
 
 

Eticheta ecologică europeană

 

Etichetarea ecologica este o schema facultativa, conceputa sa incurajeze operatorii economici sa comercializeze bunuri/servicii cu un impact redus asupra mediului si consumatorii europeni – inclusiv cumparatorii publici si privati – sa le identifice usor.

Etichetarea ecologica opereaza pe baza unor criterii, pe grupe de produse/servicii (criterii ecologice si criterii de performanta).

Operatorul economic care doreste sa obtina eticheta ecologica europeana pentru unul sau mai multe din produsele sale trebuie sa solicite acest lucru autoritatii competente. Daca produsul indeplineste cerintele, atunci i se acorda eticheta ecologica europeana.

Pentru toate grupele de produse/servicii, aspectele ecologice relevante si criteriile corespunzatoare au fost identificate pe baza unor studii stiintifice complete asupra aspectelor de mediu legate de intregul ciclu de viata al acestor produse si in urma consultarii in cadrul Comitetului Uniunii Europene pentru Eticheta Ecologica.

Membrii acestui Comitet sunt reprezentanti ai autoritatilor competente din toate statele membre ale Uniunii Europene, ONG-uri cu activitatea in domeniul protectiei mediului, asociatii ale consumatorilor, sindicate, producatori si distribuitori.

Criteriile propuse de Comitetul Uniunii Europene pentru Eticheta Ecologica pentru o categorie de produse/servicii trebuie sa fie aprobate de Statele membre si de Comisia Europeana inainte ca acestea sa fie utilizate pentru acordarea etichetei ecologice pentru respectiva categorie de produse/servicii.
Procedurile de testare adecvata si verificare pentru criterii au fost elaborate in manuale separate ale utilizatorilor.

Un produs/serviciu individual trebuie sa respecte toate criteriile (cheia, cea mai buna practica si performanta) in vederea acordarii etichetei ecologice europene.

Indiferent de grupa de produse/servicii, cerintele de mediu se refera la calitatea aerului, calitatea apei, protejarea solului, reducerea cantitatii de deseuri generate, economisirea energiei, gestionarea resurselor naturale, prevenirea fenomenului de incalzire globala, protejarea stratului de ozon, securitatea mediului, zgomot si biodiversitate.
Produsele au impact asupra mediului in cadrul fiecarei etape a ciclului lor de viata:

 

  1. Materii prime
  2. Procesul de productie
  3. Distributie (inclusiv ambalare)
  4. Utilizare / consum
  5. Reutilizare / reciclare / eliminare

Prin etichetarea ecologica se incearca limitarea folosirii substantelor:

  1. Cu efecte negative asupra apei, aerului, solului
  2. Cu risc ridicat de producere a afectelor cancerigene, alergice, etc.

Criteriile care stau la baza acordarii etichetei ecologice europene incurajeaza aplicarea celor mai bune practici in scopul protectiei mediului si a sanatatii populatiei precum si reciclarea produselor.

Criteriile ecologice pentru un grup de produse sunt valabile pe o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani. Revizuirea criteriilor se realizeaza in functie de progresul tehnic al produselor.