Menu 
 
 

Ministrul britanic al Mediului, fascinat de frumusețea Muzeului Satului

ed-davey-5 (1)qq

Prezent, marti, 23 iulie, la Muzeul Satului, unde ministrul român al Mediului, Rovana Plumb l-a invitat la o întâlnire bilaterală, Edward Davey, secretarul de Stat pentru Energie şi Schimbări Climatice din Marea Britanie, s-a declarat fascinat de frumusețea caselor și bisericilor din lemn din interiorul Muzeului.

La conferința de presă, organizată în aer liber, într-o curte din apropierea bisericii maramureșene, oficialul britanic i-a mulțumit ministrului român pentru primirea într-un cadru cu totul special. „Singura problemă pe care o voi avea, la Londra, când ministrul Rovana Plumb îmi va întoarce vizita, va fi găsirea unui loc la fel de frumos pentru întâlnire”, a adăugat Davey. Stafful ministrului britanic a făcut fotografii în muzeu și a cerut detalii despre exponate, exprimandu-și, totodată, entuziasmul față de frumusețea Bucureștiului și a clădirilor sale, pe care oaspeții le-au comparat cu cele parisiene.

Referitor la managementul deşeurilor şi potenţialul energetic al biomasei din României, ministrul Rovana Plumb a subliniat faptul că acesta poate ajunge la peste 318 mii TJ/an, cantitate care poate încălzi peste 2,5 milioane de gospodării, fiind principalul combustibil rural.

„Având în vedere experienţa Marii Britanii, precum şi obiectivele Strategiei Europa 2020, considerăm că pentru România ar fi utilă obţinerea de asistenţă tehnică privind elaborarea Programului Naţional de Recuperare a Energiei din deşeuri municipale şi pentru elaborarea unui document prin care să se evalueze contribuţia sectorului deşeuri în combaterea schimbărilor climatice”, a subliniat ministrul român.

Secretarul de Stat pentru Energie şi Schimbări Climatice din Marea Britanie, Edward Davey a afirmat că Marea Britanie este mult mai avansată în ceea ce priveşte tehnologia aplicată în acest domeniu şi că va furniza ministrului român câteva documente care ar putea fi utile în strategia României privind biomasa.

Eficienţa energetică a celor două state şi dezbaterea privind explorarea gazelor de şist au reprezentat subiecte de discuţie, asupra cărora cei doi oficiali au aceleaşi poziţii. În prezent, în România sunt în derulare proiecte de explorare în vederea identificării de posibile zăcăminte de gaze de şist.

Ministrul Rovana Plumb a reiterat poziţia oficială a Guvernului român: „consideram că sunt necesare aceste acţiuni pentru a stabili exact potenţialul României în acest domeniu şi a decide măsurile care pot fi întreprinse în continuare pentru utilizarea acestuia, bineînţeles, în condiţiile respectării cu stricteţe a standardelor de mediu şi asigurării protecţiei sănătăţii umane”.

 

La întâlnirea de la Muzeul Satului, Edward Davey a precizat, între altele, că este foarte bucuros ca România a acceptat să facă parte din Grupul pentru Creștere Verde și că are o excelentă colaborare cu Rovana Plumb, despre care a apreciat că este “un ministru foarte puternic și cu viziune”. El a accentuat buna colaborare dintre România și Marea Britanie în domeniile deșeurilor și energiei. Cei doi miniștri au discutat subiecte precum  managementul deşeurilor, schimbările climatice şi măsurile aferente pentru combaterea şi adaptarea la efectele acestora, dar și despre explorarea gazelor de şist, pentru care Marea Britanie a anunțat, recent, acordarea de facilități fiscale.

 

Întâlnirea dintre miniștrii Rovana Plumb și Edward Davey a făcut parte din programul unei vizite ample a delegaţiei Marii Britanii în România.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb a fost invitată, în viitorul apropiat, la Londra pentru continuarea proiectelor comune celor două țări.