Menu 
 
 

Probabilitatea ca, miercuri după-amiază, să fie emis cod roşu este foarte mare

05MCH_8520

Probabilitatea ca Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) să emită, miercuri după-amiază, cod roşu de ninsori şi viscol pentru anumite zone este foarte mare, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu.

El a amintit, într-o discuţie cu premierul Victor Ponta, aflat la sediul ANM, că pentru emiterea unui cod roşu este necesar să fie îndeplinite trei condiţii, şi anume ca stratul de zăpadă să fie de cel puţin 50 centimetri, intensitatea căderii zăpezii să fie de peste 10-15 cm/oră, iar viteza vântului să depăşească 80-90 km/oră.

“Probabilitatea ca, miercuri după-amiază, aceste trei condiţii pentru emiterea codului roşu să fie îndeplinite este foarte mare (…) După-masă, cel puţin o perioadă de câteva ore, va fi emis cod roşu, asta înţeleg că se va întâmpla”, a spus Sandu, după ce reprezentanţii ANM au prezentat prognoza pentru următoarele ore.

Aceştia au arătat că sunt monitorizate cu atenţie judeţele din sud-est, în special pe cele din Dobrogea şi Bărăgan, respectiv Ialomiţa şi Călăraşi, dar şi Buzău şi Brăila, marcate la acest moment cu cod portocaliu, dar şi roşu pentru ora 15.00-16.00 până spre seară.

Conducerea ANM a amintit că viscolul se va opri joi la prânz, dar va fi foarte puternic miercuri după-amiaza.

Premierul Victor Ponta a arătat că a dorit să vină la ANM pentru a transmite mesajul că tot ceea ce este prezentat din punct de vedere meteorologic este stabilit pe baza unor criterii ştiinţifice, astfel încât populaţia şi instituţiile să aibă încredere în prognoze şi să respecte recomandările.

Şi reprezentanţii ANM au arătat că un cod roşu nu este emis “pentru presă”, ci doar dacă se impune această situaţie.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, prezentă la ANM, a asigurat că în prezent nu există probleme de alimentare cu apă a populaţiei în sistem centralizat, iar cursurile superioare de apă sunt monitorizate din punct de vedere al îngheţului, intervenindu-se, la nevoie, prin dinamitări.

“Avem o cantitate suplimentară de apă pentru a produce energie electrică, dacă este cazul, de 160 milioane metri cubi în acumulări. În acest moment, este nivelul de 3 miliarde metri cubi pentru România din acumulări şi nu sunt probleme cu rezerva de apă brută şi de producere suplimentară a energiei “, a adăugat ministrul.

ANM a anunţat anterior că Bucureştiul şi 14 judeţe din sudul şi estul ţării vor fi, miercuri, între orele 06.00 şi 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar pentru alte zece judeţe a fost emisă o avertizare cod galben.

Avertizarea cod portocaliu a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi şi jumătatea de sud a judeţelor Argeş şi Dâmboviţa.

Miercuri vor fi sub avertizare cod galben de viscol judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj şi Mehedinţi, precum şi jumătatea de nord a judeţelor Dâmboviţa şi Argeş.

Începând de miercuri, ora 23.00, va intra în vigoare o altă avertizare, valabilă până joi, la ora 10.00.

Avertizarea cod portocaliu va fi restrânsă, de miercuri noapte, la opt din cele 14 judeţe, respectiv Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi.

De asemenea, de miercuri noapte până joi dimineaţă va fi prelungită avertizarea cod galben pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa, Iaşi, Vaslui, Bacău şi Covasna.

Joi şi vineri, vremea va deveni geroasă pe arii extinse în regiunile estice, sudice şi centrale, cu precădere dimineaţa şi noaptea.

Sursa Mediafax