Un nou tip de porumb modificat genetic ar putea cultivat pe pamantul UE

Data publicarii : 08 Dec 2014

Statele membre care se opun cultivarii pe teritoriul Uniunii Europene a unui nou organism modificat genetic, porumbul Pioneer 1507, dezvoltat de companiile DuPont si Dow Chemical, nu au reusit sa blocheze decizia in cadrul Consiliului de Ministri, astfel incat responsabilitatea a fost pasata Comisiei Europene.

Desi 19 state s-au exprimat impotriva planului Comisiei de a permite cultivarea porumbului 1507, in timp ce doar cinci state au fost “pentru”, iar patru s-au abtinut, opozitia nu a fost suficient de puternica pentru o respingere categorica, informeaza Reuters.

Din punct de vedere tehnic, in cazul esecului unei decizii in cadrul Consiliului de Ministri, in care sunt reprezentate guvernele statelor membre, decizia este aprobata automat de catre Comisie.

Daca Executivul european va aproba Pioneer 1507, acest lucru va pune capat monopolului exercitat in prezent de Monsanto pe piata europeana a organismelor modificate genetic.

Anterior, Uniunea Europeana a mai autorizat doua culturi modificate genetic, un tip de porumb – porumbul MON810, produs de compania agrochimica Monsanto, si o cultura de cartofi – cartoful Amflora, aceasta din urma fiind apoi blocata printr-o decizie a Tribunalului Uniunii Europene.

Culturile modificate genetic sunt frecvent intalnite in America si in unele parti ale Asiei.

Pe de alta parte, in Europa, opozitia este puternica.

Unul dintre cei mai importanti oponenti in Consiliul de Ministri a fost Franta, in timp de Marea Britanie s-a exprimat in favoarea introducerii porumbului 1507, argumentand ca altfel risca sa devina “muzeul agriculturii globale”. Germania a anuntat saptamana trecuta ca se abtine.

Printre statele care s-au opus se numara si Romania.

Comisarul european pentru Sanatate si Protectia Consumatorului, Tonio Borg, a afirmat ca porumbul 1507 este sigur.

Greenpeace: Comisia incalca legislatia UE

Potrivit Greenpeace, la fel ca in cazul cartofului Amflora, Comisia a modificat in mod substantial propunerea originala pentru porumbul 1507 si din nou incalca legislatia UE, incercand sa accelereze aprobarea acestei plante modificate genetic.

In ianuarie 2014, marea majoritate a membrilor Parlamentului European au facut un apel catre Comisia Europeana pentru retragerea propunerii de autorizare a culturii, se arata intr-un comunicat Greenpeace remis Ziare.com.

“Comisia nu poate ignora ingrijorarile din partea mediului stiintific, politic si legal, exprimate de o mare majoritate a tarilor membre, de doua treimi dintre membrii Parlamentului European si sustinute de majoritatea cetatenilor UE.

Curtea Europeana de Justitie cel mai probabil ar respinge o eventuala autorizare a acestei plante, asa cum a facut cu cea mai recenta aprobare a Comisiei pentru cartoful modificat genetic, Amflora. Comisia trebuie sa invete din greselile sale si sa nu mai incalce regulile care ajuta la mentinerea sigurantei culturilor din Europa”, a declarat Marco Contiero, directorul Greenpeace EU pentru politici agricole.

Porumbul 1507 este proiectat sa produca o toxina numita Bt, care este toxica si care actioneaza impotriva daunatorilor.

Din 2011, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a subliniat in mod repetat impactul toxinei eliberate in mediu de catre porumbul 1507 asupra unor polenizatori importanti, cum ar fi fluturii si moliile, si a avertizat asupra lacunelor in ceea ce priveste evaluarea efectelor porumbului 1507.

Acest tip de porumb este proiectat, de asemenea, astfel incat sa reziste la glufosinatul de amoniu, a carui folosinta va fi interzisa oricum in UE, incepand cu 2017, din cauza toxicitatii sale.

Sursa ziare.com