Ministrul Tánczos Barna a avut, la data de 8 februarie, o întâlnire de lucru bilaterală cu Excelența Sa, domnul Dr. Peer Gebauer, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România. La întâlnire a participat și secretarul de stat pentru relații internaționale, Ionuț Sorin Banciu.

Data publicarii : 21 Mar 2022

Ministrul Tánczos Barna a avut, la data de 8 februarie, o întâlnire de lucru bilaterală cu Excelența Sa, domnul Dr. Peer Gebauer, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România. La întâlnire a participat și secretarul de stat pentru relații internaționale, Ionuț Sorin Banciu.

Printre subiectele abordate în cadrul întâlnirii, s-au aflat: cotele de reciclare; sistemul garanție-returnare (SGR); poluarea aerului în marile orașe; combaterea tăierilor ilegale; schimbările climatice, cu accent pe propunerea Germaniei pentru înființarea unui club internațional de climă.

Pe tema SGR-ului, demnitarul român a punctat:  „Implementarea SGR-ului în România are o contribuție esențială în atingerea obiectivelor ambițioase de colectare și reciclare, pe care România și le-a asumat anul trecut prin adoptarea mai multor ordonanțe privind gestionarea deșeurilor.

Ca și abordare, în elaborarea de politici, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor consideră că primul pas și cel mai imporant, de altfel, este identificarea precisă a problemelor de mediu cu care se confruntă românii. De exemplu, milioane de gospodării folosesc lemnul ca resursă principală de încălzire. De aceea, în permanență trebuie să calculăm impactul asociat politicilor pe care le facem, având drept scop oferirea de răspunsuri eficiente.”

Ambasadorul Peer Gebauer a subliniat importanța unei politici ambițioase în domeniul climei și al energiei și, în acest context, a apreciat ambițioasa agendă românească, considerând în mod general că o direcție spre evoluție ar trebui să fie bazată pe analiza periodică a măsurilor de succes, dar și a eșecurilor.

Cu referire la combaterea tăierilor ilegale, ministrul român a precizat „Pentru România, menținerea integrității fondului forestier național este o prioritate de politică publică. În acest sens, combaterea exploatării forestiere ilegale la nivel național, este o problemă importantă aflată în permanență în atenția noastră, pe care o gestionăm prin SUMAL 2.0, sistemul integrat de urmărire a trasabilității masei lemnoase, al cărei variantă îmbunătățită a fost lansată anul trecut.”

 În legătură cu propunerea Germaniei pentru înființarea unui club internațional de climă, ministrul mediului, apelor și pădurilor a salutat această inițiativă și a transmis aprecierea pentru identificarea României ca unul dintre statele ce se poate alătura acesteia: ”Vă împărtășesc convingerea mea fermă că această inițiativă va fi una de succes, similar cu inițiativa europeană privind clima (EUKI). Totodată, fiecare stat trebuie să contribuie la obiectivele UE în materie de climă și să joace un rol activ în acțiunile transfrontaliere în domeniul climei la nivel european și internațional.”