Litoralul Mării Negre se extinde cu 50 de ha în zona Eforie și câștigă alte 2,9 ha de vegetație marină

Data publicarii : 09 Jun 2021

4 IUNIE

Litoralul Mării Negre se extinde cu 50 de ha în zona Eforie și câștigă alte 2,9 ha de vegetație marină.

Ministrul Barna Tánczos, directorul general al ANAR Laszlo Barabas, reprezentanți ai ABADL Constanța, ai Agenției pentru Protectia Mediului Constanța, ai autorităților publice centrale și locale au participat, la 4 iunie, la conferința de presă care a marcat demararea lucrărilor în Proiectul de protecție si reabilitare a litoralului românesc al Mării Negre din zona Eforie. Proiectul face parte dintr-un program mai amplu de protecție costieră, început în anul 2013 și care conține 16 loturi, împărțite în două faze, cu un buget total de aproximativ 1 miliard de euro.

Astfel, în cadrul lucrărilor se vor executa șapte structuri de piatră și se vor plasa aproximativ 4 milioane de metri cubi de nisip, ceea ce va conduce la creșterea suprafeței de plajă cu aproximativ 50 de hectare.

„Vrem să avem un litoral modern, pus la punct din punct de vedere turistic și să protejăm biodiversitatea de aici. Pe lângă cele 50 de hectare de plajă nouă, câștigăm și peste 2,9 de hectare de biodiversitate marină pentru două specii protejate de bivalve (scoici). Am plecat de la un sistem dezorganizat, de la un litoral care nu a fost pus la punct așa cum trebuie. Îmi exprim convingerea că prin executarea lucrărilor de protecție costieră din Eforie, la fel ca și în cazul celorlalte loturi, se va asigura dezvoltarea durabilă a zonei, protejarea construcțiilor civile și prevenirea riscurilor de inundare a cordonului de legatură dintre Eforie Nord și Eforie Sud” - a precizat ministrul Barna Tánczos.