Hollande şi Obama îndeamnă la un “acord ambiţios” privind modificările climatice

Data publicarii : 08 Dec 2014

Preşedinţii francez François Hollande şi american Barack Obama au lansat un apel comun la un acord ambiţios pe tema modificărilor climatice, într-un articol comun publicat în ediţiile de luni ale ziarelor Le Monde şi The Washington Post, în care îşi prezintă parteneriatul ca pe un “model”, relatează AFP.

“În contextul în care ne pregătim pentru Conferinţa asupra modificărilor climatice care urmează să aibă loc la Paris anul viitor, continuăm să îndemnăm toate ţările să se asozieze demersului nostru de a căuta un acord la nivel mondial în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră prin măsuri concrete”, scriu Hollande şi Obama în acest text, publicat cu ocazia unei vizite de stat de trei zile a francezului în Statele Unite începând de luni.

Summitul, care va fi organizat de către ONU în septembrie, “ne va oferi ocazia să ne reafirmăm ambiţiile”, adaugă ei.

Intitulat “O alianţă transformată”, textul, care este ilustrat cu o fotografie în care cei doi apar împreună, zâmbind, detaliază apropierea punctelor de vedere pe care le au asupra unui număr de dosare.

“Înrădăcinat într-o prietenie de peste două secole, parteneriatul nostru tot mai strâns constituie un model de cooperare internaţională”, afirmă cei doi şefi de stat.

“În urmă cu nici zece ani, erau puţini cei care credeau că ţările noastre vor coopera atât de strâns în atâtea domenii”, subliniază ei. “Însă alianţa noastră s-a transformat în ultimii ani. De la revenirea Franţei în structurile comandamentului NATO, în urmă cu patru ani, ne-am dezvoltat cooperarea la toate nivelurile”, adaugă ei.

Această reintegrare a fost decisă de către predecesorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy, nu fără dezbateri puternice şi contestări în Franţa.

Cei doi lideri îndeamnă ca şi mai multe ţări să împărtăşească “greutatea şi preţul leadershipului”.

“Este necesar ca un număr şi mai mare de ţări să-şi asume responsabilităţile, pentru a garanta securitatea şi pacea în lume şi să contribuie la progresul libertăţii şi drepturilor omului”, insistă ei.

Evocând poziţiile lor cu privire la Iran şi Siria ca puncte de acord, François Hollande şi Barack Obama adaugă că Africa este teatrul “cel mai vizibil” al “noului parteneriat” dintre cele două ţări.

“Mai mult decât oriunde altundeva, poate că parteneriatul nostru îşi găseşte în Africa expresia cea mai vizibilă”, afirmă ei, citând Mali, “întregul Sahel”, Republica Centrafricană, “tot continentul, din Senegal şi până în Somalia”.

În plus, “în paralel cu noul impuls imprimat alianţei noastre pe scena mondială, căutăm să ne aprofundăm relaţia economică”, subliniază cei doi preşedinţi.

Ei afirmă că doresc un “parteneriat pentru comerţ şi investiţii” între Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite care “să creeze un nivel mai mare de schimburi, mai multe locuri de muncă şi posibilitatea unor exporturi, în special în privinţa întreprinderilor mici din ţările noastre”.

În opinia lor, relaţia bilaterală în acest domeniu reprezintă “aproximativ un milion de locuri de muncă în ambele ţări”.

Vizita lui Hollande începe luni, cu un “pelerinaj”, împreună cu Obama, la sursele prieteniei dintre Washington şi Paris, în Virginia, de unde este originar Thomas Jefferson, al treilea preşedinte al Statelor Unite, care a fost ministru plenipotenţiar la Paris înainte de izbucnirea Revoluţiei.

 

Sursa Mediafax.ro

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX MICSIK