COMUNICAT DE PRESĂ - Guvernul a aprobat astăzi Ordonanța de Urgență care modifică și completează activitatea și atribuțiile Administrației Fondului pentru Mediu

Data publicarii : 16 Sep 2022

Executivul a aprobat astăzi, în ședința de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.
În urma aprobării acestei ordonanțe de urgență, în atribuțiile Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) va intra și gestionarea sistemelor informatice care permit monitorizarea tranzacțiilor cu deșeuri pe teritoriul național, în scopul monitorizării eficiente şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri în țara noastră.
Totodată, Administrația Fondului pentru Mediu va implementa două programe de finanțare prevăzute în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv Programul „Prima conectare”, prin care va fi asigurată branșarea/racordarea gospodăriilor vulnerabile la sistemele de alimentare cu apă și de canalizare. De asemenea, AFM îi va reveni gestionarea unor lucrări de închidere și ecologizare a depozitelor de deșeuri neconforme, în baza unei Hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene.
În vederea alinierii la noi prevederi legislative apărute în ultima perioadă, precum și pentru clarificarea anumitor taxe/contribuții și implementarea corectă a măsurilor prevăzute de actele normative, se impune modificarea/completarea/reformularea articolului referitor la taxele și contribuțiile care se fac venit la Fondul pentru mediu respectiv art. 9 alin. (1) lit. d), q) și v) (respectiv cele referitoare la deșeuri ambalaje, ecotaxă, OIREP-uri). Se modifică în concordanță și articolele referitoare la modul de declarare și plată a taxelor/contribuțiilor.
De asemenea, ordonanța aprobată astăzi clarifică/completează categoriile de persoane juridice care utilizează aplicația informatică SIATD. În scopul asigurării controlului asupra cantităţilor de deşeuri tranzacţionate, se instituie obligații și sancțiuni în sarcina operatorilor economici care tranzacționează deșeuri pe piața națională, în sensul utilizării aplicaţiei informatice SIATD în vederea monitorizării şi verificării trasabilităţii deşeurilor. Totodată, au fost introduse sancțiuni în sarcina operatorilor economici care desfăşoară activităţi de colectare/valorificare/salubrizare/brokeraj și care raportează date false prin intermediul aplicaţiei informatice SIATD.
Pentru implementarea corectă a sistemului privind răspunderea extinsă a producătorului, se instituie anumite garanții în sarcina operatorilor economici care desfăşoară activităţi de colectare/valorificare/salubrizare/brokeraj şi raportează deşeuri pentru anumite categorii de contribuabili.
În vederea debirocratizării și digitalizării, depunerea declarațiilor la Fondul pentru mediu se va putea realiza prin mijloace electronice de transmitere de la distanță.
Luând în considerare noile modificări, s-a impus acordarea unui termen de conformare în sarcina operatorilor economici, anumite măsuri prevăzute în proiect aplicându-se începând cu 1 ianuarie 2023.
Anumite instrucțiuni prevăzute în ordonanța privind modificarea OUG nr. 196/2005 urmează fie aprobate prin ordinul conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, la propunerea AFM, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de modificare.
Având în vedere complexitatea activităților desfășurate în cadrul instituției, gestionarea unui volum mare de activități aferente implementării atribuțiilor specifice, atât de colectare a veniturilor, cât și de gestionare a proiectelor, care contribuie la punerea în concordanță a practicilor europene cu privire la protecția mediului, vor fi majorate personalul instituției și salarizarea acestuia. 


DIRECȚIA  COMUNICARE