Ministrul Barna Tánczos a participat, la 20 iulie, la Consiliul Informal de Mediu al Uniunii Europene.

Data publicarii : 29 Jul 2021

Delegația României, condusă de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a participat la Consiliul Informal de Mediu. Evenimentul are loc la Ljubljana, în perioada 20-21 iulie 2021, și este organizat sub egida Slovenian Presidency of the Council of the EU 2021 - Președinția Sloveniei a Consiliului Uniunii Europene.

Alături de miniștrii mediului și climei din UE, au fost invitați să participe și reprezentanți ai Parlamentului European (Comisia ENVI), ai Comisiei Europene (vice-președintele executiv, Frans Timmermans și comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius), precum și ai altor organizații și instituții europene.

Pe agenda primei zile a reuniunii s-au aflat subiecte importante precum: prioritățile în domeniul climei pentru 2030, prezentarea pachetului ”Fit for 55” și aspecte referitoare la schimbările climatice în context internațional - pregătirea pentru COP 26.

Legat de planul Uniunii Europene de combatere a schimbărilor climatice, denumit „Fit for 55”, care are ca obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% faţă de anul 1990, ministrul Barna Tánczos a punctat:

„Avem în față, cu siguranță, cel mai ambițios set de măsuri propus vreodată în Uniunea Europeană, în ceea ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice. Așa cum și-a asumat, România susține țintele stabilite prin Pactul Ecologic European și ne dorim să contribuim activ la îndeplinirea acestor ținte. Iar pentru a atinge acest deziderat, vom avea nevoie de sprijinul, încrederea și implicarea cetățenilor noștri, a societății civile, a industriei și a sectorului financiar pentru ca acest pachet să atingă nivelul nostru de ambiție, protejând în același timp bunăstarea cetățenilor și a economiei noastre”, a declarant demnitaurl român.