Mini-delta de la marginea orașului Tulcea va fi finalizată până în iunie

Data publicarii : 12 Feb 2016

Lucrările de amenajare a mini-deltei de la marginea orașului Tulcea au fost realizate în proporție de 90%, iar primarul Constantin Hogea speră ca acestea să se încheie până la 1 iunie.

'Este clar că până în iunie, având în vedere nivelul la care s-a ajuns cu executarea proiectului, circa 90%, lucrările la mini-deltă vor fi încheiate', a declarat joi, pentru AGERPRES, primarul Hogea.

Întrebat fiind dacă această estimare ține cont și de perioada de cuibărire a păsărilor, el și-a exprimat încrederea în finalizarea proiectului. 'Nu cred că lucrările care mai sunt de executat impietează asupra perioadei de cuibărire a păsărilor', a mai spus Hogea.

Proiectul de amenajare a mini-deltei de la marginea orașului urma să se încheie la data de 31 decembrie 2015, însă din cauza contestațiilor depuse în urma adjudecării lucrărilor de renaturare proiectul a început să fie pus în practică în urmă cu aproape un an.

Astfel, potrivit managerului de proiect, Maria Iacob, perioada de implementare a lucrărilor, estimată inițial la 32 de luni, s-a redus la mai puțin de jumătate, în condițiile în care în sezonul de cuibărit al păsărilor, perioada martie-aprilie, nu se pot executa lucrări.

Contractul de finanțare pentru renaturarea polderului Zaghen, proiect considerat prioritar de către conducerea Primăriei municipiului Tulcea, a fost semnat la Tulcea, pe 10 aprilie 2012, proiectul având o valoare totală de 62.353.463 lei. În bugetul orașului Tulcea din acest an, consilierii locali au prevăzut suma de 2 milioane de lei pentru a finanța lucrările.

Mini-delta de la marginea orașului Tulcea urmează să aibă o suprafață de circa 200 de hectare, realizarea acesteia fiind recomandată de cercetători pentru a reduce la maximum impactul vizitatorilor asupra Rezervației Biosferei Delta Dunării. De altfel, pentru acest proiect, ARBDD a întocmit un studiu de fezabilitate în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și încheiat în urmă cu aproape cinci ani.

Sursa: agerpres